András Lőrinc

vőfély és ceremóniamester

facebookon.png
vakbarat.gif

Dilemmák

Vőfély vagy ceremóniamester?


Mostanában egyre nagyobb hangsúlyt kap a vőfély vagy ceremóniamester szerepkörének meghatározása, pontosítása! Ki a vőfély, és miben különbözik a ceremóniamestertől? A válasz koránt sem egyértelmű. Annak érdekében, hogy a lakodalmára készülő pár az elvárásainak megfelelő személyt választhassa, fontosnak érzem a két "szerepkör" tisztázását.


A vőfély: A vőfély hagyományosan a magyar házasságkötés szokáskörének sokoldalú szereplője és tisztségviselője. A régi szokásokat ápolva szervezi és verses rigmusokkal vezeti a menyegzőket, segíti a fiatal párt egybekelésük napján. Régebben a család barátja vagy rokona vállalta ezt a megtisztelő szerepet, de manapság sajnos egyre kevesebb helyen tapasztalható a nem hivatásos vőfélyek szereplése. Egy két évtizeddel ezelőtt még egyáltalán nem volt ritka, hogy a lakodalmat nem egy, hanem több vőfély vezette tökéletes összhangban (nagyvőfély, kisvőfély).
A tisztség betöltése felkészültséget kíván mind a szervezésben, mind pedig az előadás módjában. A vőfélyversek szájról szájra terjedtek, így azok megtanulása nem okozott különösebb nehézséget, de önmagában a szövegek ismerete nem elegendő ahhoz, hogy valaki jó vőfély lehessen. Tisztségének jeleit öltözéke szemlélteti, amelyek közül talán a két legjelentősebb a vőfélybot és a kulacs, az adott tájegységre jellemző népviselet mellet.


A ceremóniamester: Nagyon nehéz pontosan megfogalmazni, hogy ki is a ceremóniamester. Talán a legegyszerűbben mégis úgy lehetne, hogy a ceremóniamester egy modern, visszafogott vőfély. Öltözékét tekintve igazodik a modern kor elvárásaihoz, legtöbbször öltönyben vagy szmokingban, esetleg frakkban dolgozik. Elsődleges feladata, hogy felügyelje a lakodalom előzőleg pontosan egyeztetett menetrendjének betartását, valamint az, hogy minden tőle telhetőt megtegyen a fiatal pár elvárásainak teljesülése érdekében. Nem „főszereplőként”, hanem inkább háttérmunkásként dolgozik, úgy, hogy inkább tájékoztatja a násznépet, mintsem szórakoztatja. Feladatait a lehető legkevesebb szerepléssel látja el, az öncélú megnyilvánulásokat mellőzi. Mivel a magyar lakodalmas kultúra több száz évre visszatekintő hagyományokkal rendelkezik, ezért elég nehéz a feladatokat ellátó személynek a ceremóniamester eredeti szerepkörében maradni.


Hasonlóság: Függetlenül attól, hogy vőfély vagy ceremóniamester, esetleg a két szerepet egyesítő "öltönyös vőfély" a lakodalom koordinátora, a felmerülő feladatokat ugyan olyan felelősséggel és alázattal látja el.
Ezek a feladatok lehetnek:

 • a vőlegény búcsúztatása szüleitől, rokonaitól, barátaitól,
 • a menyasszony kikérése,
 • a menyasszony búcsúztatása szüleitől, rokonaitól, barátaitól
 • a násznép irányítása, koordinálása, összefogása beleértve a menet vonulásától a csoportkép készítéséig
 • a menyasszonyi csokor dobásának megszervezése
 • a lakodalom helyszínén történő vendégek ültetésének segítése
 • a fiatal pár bevezetése, beköszöntése a násznépnek
 • pohárköszöntők mondása
 • vacsora beköszöntése
 • menyasszonyi torta beköszöntése
 • gyertyafénykeringő, menyasszonytánc/menyecsketánc levezetése
 • hajnali terítés beköszöntése
 • majdnem minden, amit a fiatal pár szeretne
Mind a vőfély, mind a ceremóniamester mindent megtesz azért, hogy a lakodalom hangulata a lehető legjobb legyen!


Különbségek: A vőfély és ceremóniamester azonban nem csak az öltözékében különbözik. Amíg a vőfély sokszor hivalkodó, hosszú rímes versekkel szórakoztatja a násznépet, addig a ceremóniamester a tömör tájékoztatásra helyezi a fő hangsúlyt. Ez nem azt jelenti, hogy az egyik jobb mint a másik. A házasuló fiatalok ízlése, elképzelése sem azonos, így mindenki azt választhatja, ami számára szimpatikusabb. Általános tévhit azonban, hogy a ceremóniamesterek "nem szeretnek játszani". Ez a kijelentés nem állja meg a helyét, pusztán a lakodalmas játékok stílusa és levezetése különbözik.