Bemutatkozás

foto.jpg"... mert mit ígértem megteszem,
hisz vidámság és rím a kenyerem"

Kedves házasulandó ifjú pár, Kedves Látogató!

A vőfély szakmát édesapámtól örököltem, aki több mint harmincöt éven keresztül szószólóskodott Erdélyben és vőfélykedett hazánkban. Tőle tanultam mindent, amit most tudok.
A lakodalmak világába egy szerencsétlen véletlen folytán keveredtem, amikor egy zentai lakodalomban édesapám betegsége miatt nekem kellett helyt állnom. Aztán már nem volt megállás, már ott helyben felkért egy fiatal pár, hogy az ő esküvőjüket is vezényeljem le. A láncreakció elindult, azóta már több sikeres lakodalmam volt a Délvidéken, Erdélyben és Magyarországon egyaránt. A legtöbb lakodalomra Szegeden és vonzáskörzetében kértek fel, de az ország bármely pontján állok a házasulandók rendelkezésére.
Nemcsak vőfélyként, hanem ceremóniamesterként is szívesen vállalom az esküvők, lakodalmak koordinálását. Fontosnak tartom a kölcsönös szimpátia és bizalom kialakulását, hiszen az ifjú pár élete egyik legszebb napját bízza rá a vőfélyre. Éppen ezért egy előzetes személyes találkozó elengedhetetlen, hiszen ilyenkor adódik lehetőség arra, hogy az ifjú párral kölcsönösen megismerjük egymást. Ez a találkozó semmilyen kötelezettséggel nem jár, annak végén is nyugodtan dönthetnek úgy, hogy nem engem kérnek fel. Nemcsak az ifjú párral, de az örömszülőkkel is szívesen találkozom, a velük való jó kapcsolatot is fontosnak tartom.
Humoros szövegeim nagy része Erdélyből származik, másik felét édesapámmal ketten alkottuk meg. Kötelességemnek érzem régi, értékes hagyományaink átmentését, a mai igényeknek megfelelő gondűző, szórakoztató elemekkel ötvözve. Változatos műsorom a vendégek igényeihez alkalmazkodik. A felesleges szerepelést céltalannak tartom, hiszen a kedves vendégek nem rám, hanem Önökre, ünnepeltekre kíváncsiak.
Igyekeztem a verseimet úgy összeválogatni, hogy a jó ízlés határain belül maradva ne sértsenek, és főleg ne botránkoztassanak meg senkit. Fő célom, hogy a résztvevők a családtagokkal és az ifjú párral együtt jól érezzék magukat és ezt tánccal is nyomatékosítsák. Csodákra azonban én sem vagyok képes, ezért a házasulandó felek, és a násznép aktív közreműködése is szükséges annak érdekében, hogy felejthetetlen estében legyen részünk.

Üdvözlettel: András Lőrinc - vőfély és ceremóniamester

[Ugrás a lap tetejére]

Szolgáltatások

A lakodalom során egyetlen feladata van egy vőfélynek, amely nem más, mint az ifjú pár és násznép teljes körű kiszolgálása annak érdekében, hogy elégedetten és jó érzéssel gondoljanak vissza a nagy napra. Azért, hogy ez a cél teljesülhessen ingyenes tanácsadással és korlátlan számú személyes konzultációval állok a fiatal pár és szüleik rendelkezésére.
Ez a feladat, azonban több részből áll, amelyek közül a házasulandó felek szabadon választhatnak és kiegészíthetik egyéb kéréseikkel is.

Választható szolgáltatások:

[Ugrás a lap tetejére]

Kapcsolat

Egy e-mail vagy személyes találkozó nem kerül semmibe, de annál többet nyerhet vele. Ha bemutatkozásom megnyerte tetszését, akkor az alábbi elérhetőségeken léphet kapcsolatba velem:

András Lőrinc

vőfély és ceremóniamester
Email: vofely[kukac]andraslorinc.hu

[Ugrás a lap tetejére]

Ajánlott partnerek

Az alábbiakban azokat a szolgáltatókat gyűjtöttem össze, akikkel már dolgoztam együtt. Bátran ajánlom őket, de kérem Önöket, hogy minden esetben győződjenek meg az általuk nyújtott szolgáltatások minőségéről.

[Ugrás a lap tetejére]

Jogi nyilatkozat

Általános jogi feltételek

A www.andraslorinc.hu oldalon található tartalom az oldal készítőjének szellemi tulajdonát képezi. Előzetes írásos hozzájárulás nélkül tilos a lap egészének vagy részeinek másolása, vagy átfogalmazás után történő felhasználása, valamint értékesítése, továbbadása. Ezen szabályok alól kivételt képeznek a technikai megoldások, amelyek szabadon felhasználhatók a felhasználó oldalának megfelelően átalakíthatók, a származás forrásának megjelölésével. Az oldal készítője hisz az internet szabadságában, addig, amíg az mások személyi jogait nem sérti, illetve másokat anyagilag és erkölcsileg nem károsít, ezért a szerkesztéskor az alábbi linkeken található forrásokat használta fel kiinduló alapként, amelyekért ezúton szeretne köszönetet mondani a linkelt oldalakon található leírások készítőinek.


Amennyiben a felhasznált forrás szerzőjét hátrányosan érinti a felhasználás, és ezt jelzi a szerkesztő számára, úgy az üzemeltető azonnali hatállyal eltávolítja azt. Az üzemeltető jogot formál arra, hogy az oldalainak tartalmát előzetes értesítés nélkül megváltoztassa mind formailag mind tartalmilag.


Adatvédelem

A www.andraslorinc.hu webcímen található honlap üzemeltetője kijelenti, hogy a honlap üzemeltetése során tiszteletben tartja a felhasználók információs önrendelkezési jogát és mindenben a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény rendelkezései szerint jár el. Ugyanakkor felhívja a felhasználók figyelmét, hogy a vendégkönyvbe történő bejegyzés során az önkéntesen megadható név és e-mail címen kívül a felhasználó számítógépének IP-címét is rögzíti.
A vendégkönyvben történő bejegyzés során megadott személyes adatokat kizárólag egy esetleges jogsértés felderítése érdekében tárolja, azokat a törvényben meghatározott esetek (pl. bűncselekmény) kivételével harmadik személy számára nem teszi elérhetővé.


Az adatok elérhetősége, módosítása, töröltetése

A megadott adatokat e-mail üzenet formájában Ön bármikor helyesbíttetheti és töröltetheti is. Az adatkezelő vállalja, hogy a változásokat az átvételt követő 1 munkanapon belül végrehajtja.


[Ugrás a lap tetejére]

Dilemmák

Vőfély vagy ceremóniamester?


Mostanában egyre nagyobb hangsúlyt kap a vőfély vagy ceremóniamester szerepkörének meghatározása, pontosítása! Ki a vőfély, és miben különbözik a ceremóniamestertől? A válasz koránt sem egyértelmű. Annak érdekében, hogy a lakodalmára készülő pár az elvárásainak megfelelő személyt választhassa, fontosnak érzem a két "szerepkör" tisztázását.


A vőfély: A vőfély hagyományosan a magyar házasságkötés szokáskörének sokoldalú szereplője és tisztségviselője. A régi szokásokat ápolva szervezi és verses rigmusokkal vezeti a menyegzőket, segíti a fiatal párt egybekelésük napján. Régebben a család barátja vagy rokona vállalta ezt a megtisztelő szerepet, de manapság sajnos egyre kevesebb helyen tapasztalható a nem hivatásos vőfélyek szereplése. Egy két évtizeddel ezelőtt még egyáltalán nem volt ritka, hogy a lakodalmat nem egy, hanem több vőfély vezette tökéletes összhangban (nagyvőfély, kisvőfély).
A tisztség betöltése felkészültséget kíván mind a szervezésben, mind pedig az előadás módjában. A vőfélyversek szájról szájra terjedtek, így azok megtanulása nem okozott különösebb nehézséget, de önmagában a szövegek ismerete nem elegendő ahhoz, hogy valaki jó vőfély lehessen. Tisztségének jeleit öltözéke szemlélteti, amelyek közül talán a két legjelentősebb a vőfélybot és a kulacs, az adott tájegységre jellemző népviselet mellet.


A ceremóniamester: Nagyon nehéz pontosan megfogalmazni, hogy ki is a ceremóniamester. Talán a legegyszerűbben mégis úgy lehetne, hogy a ceremóniamester egy modern, visszafogott vőfély. Öltözékét tekintve igazodik a modern kor elvárásaihoz, legtöbbször öltönyben vagy szmokingban, esetleg frakkban dolgozik. Elsődleges feladata, hogy felügyelje a lakodalom előzőleg pontosan egyeztetett menetrendjének betartását, valamint az, hogy minden tőle telhetőt megtegyen a fiatal pár elvárásainak teljesülése érdekében. Nem „főszereplőként”, hanem inkább háttérmunkásként dolgozik, úgy, hogy inkább tájékoztatja a násznépet, mintsem szórakoztatja. Feladatait a lehető legkevesebb szerepléssel látja el, az öncélú megnyilvánulásokat mellőzi. Mivel a magyar lakodalmas kultúra több száz évre visszatekintő hagyományokkal rendelkezik, ezért elég nehéz a feladatokat ellátó személynek a ceremóniamester eredeti szerepkörében maradni.


Hasonlóság: Függetlenül attól, hogy vőfély vagy ceremóniamester, esetleg a két szerepet egyesítő "öltönyös vőfély" a lakodalom koordinátora, a felmerülő feladatokat ugyan olyan felelősséggel és alázattal látja el.
Ezek a feladatok lehetnek:

Mind a vőfély, mind a ceremóniamester mindent megtesz azért, hogy a lakodalom hangulata a lehető legjobb legyen!


Különbségek: A vőfély és ceremóniamester azonban nem csak az öltözékében különbözik. Amíg a vőfély sokszor hivalkodó, hosszú rímes versekkel szórakoztatja a násznépet, addig a ceremóniamester a tömör tájékoztatásra helyezi a fő hangsúlyt. Ez nem azt jelenti, hogy az egyik jobb mint a másik. A házasuló fiatalok ízlése, elképzelése sem azonos, így mindenki azt választhatja, ami számára szimpatikusabb. Általános tévhit azonban, hogy a ceremóniamesterek "nem szeretnek játszani". Ez a kijelentés nem állja meg a helyét, pusztán a lakodalmas játékok stílusa és levezetése különbözik.


[Ugrás a lap tetejére]